Waar moet je op letten bij de aanschaf van een triatlonfiets?

In een van mijn eerdere blogs heb ik als tip gegeven om niet direct een (dure) triatlonfiets aan te schaffen als beginnend triatleet. Als je wel van plan bent een triatlonfiets aan te schaffen zijn hier een aantal punten om rekening mee te houden.

Het belang van de juiste fietshouding tijdens een triatlon

De juiste houding tijdens het fietsen is van cruciaal belang. Omdat de triatlon naast het fietsen ook uit zwemmen en hardlopen bestaat, wil je zo min mogelijk energie onnodig verspillen aan een onjuiste fietshouding. Daarnaast kan een onjuiste houding ook voor blessures zorgen. Om deze redenen raad ik je dan ook zeker aan om een bikefit (fietsmeting) te laten doen voor het aanschaffen van je triatlonfiets. Overigens raad ik je dit ook aan indien je al wel een fiets hebt, maar nog niet eerder een bikefit hebt gedaan. Een juiste fietshouding is essentieel en hier valt dan ook veel winst uit te halen voor jouw triatlon.

Een racefiets of een triatlonfiets?

Je zou kunnen zeggen dat het type fiets afhankelijk is van de triatlonafstanden die je wil gaan voltooien. De respectievelijk kortere afstanden zoals bij een sprint- en olympische afstand vragen vooral om aerodynamische fietsen. Bij de langere afstanden, zoals bijvoorbeeld een halve triatlon of de Ironman zijn naast de aerodynamica ook het comfort (de juiste fietshouding!), voeding en hydratatie van groot belang. Ruimte voor minimaal 1 bidon dus. Het is voor deze afstanden dus belangrijk dat je fiets hier ook aan voldoet. Voor de langere afstanden is het dan ook zeker aan te raden om deze op een triatlonfiets te rijden.

Wat betreft de kortere afstanden kunnen deze in principe ook worden gereden op een gewone racefiets, met hier eventueel een triatlonstuur op. Het is als beginnend triatleet dus niet nodig om direct een dure triatlonfiets aan te schaffen!

Het verschil tussen de triatlonfiets (tijdritfiets) en de racefiets

Het verschil tussen de twee type fietsen is terug te vinden in de geometrie van de fietsen en de fietshouding. Omdat een triatlon naast het onderdeel fietsen ook uit de onderdelen zwemmen en hardlopen bestaat, is het bovenlichaam al belast voordat je begint met fietsen. Daarnaast moet je na het fietsonderdeel ook nog voldoende energie in je benen hebben voor het hardlooponderdeel. De geometrie van een triatlonfiets zorgt er daarom ook voor dat de fietsbeweging meer overeenkomt met de daaropvolgende hardloopbeweging, waardoor de overgang gemakkelijker is en je hier dus minder energie aan kwijt zult raken.

Nieuwe of tweedehands triatlonfiets kopen?

Je hoeft natuurlijk niet direct een nieuwe triatlonfiets aan te schaffen. De aanschaf van een tweedehands race- of triatlonfiets is voor beginnend triatleten zeker een optie. Wel is het heel belangrijk om te letten op de juiste fietshouding, zeker bij een tweedehands fiets. Deze houding zal voor iedereen anders zijn, afhankelijk van ieders postuur. Indien je dus al bekend met een bepaald merk en weet dat deze goed past bij jouw postuur, raad ik je aan om bij datzelfde merk te blijven.

De juiste bikefit is een must

De uiteindelijk keuze voor een racefiets of triatlonfiets, nieuw of tweedehands, is dus met name afhankelijk van de afstanden die je wil gaan fietsen en het beschikbare budget. Als een beginnend triatleet met als doel om de kortere afstanden te fietsen kan een (tweedehands) racefiets dus al volstaan. Heb je een halve of hele triatlon als einddoel, dan raad ik je aan om voor een triatlonfiets te gaan. Ongeacht je einddoel en het type fiets dat je hiervoor besluit aan te schaffen is de juiste bikefit essentieel. Dit is dan ook de tip die ik je absoluut kan meegeven bij de aanschaf van jouw triatlonfiets.

Een trainingsschema voor jouw eerste triatlon

Ook benieuwd tot hoever jij fysiek kunt gaan? Wil je ontdekken waar jouw sportieve grens ligt? Triatlon is de ideale sport om dat te ontdekken. Meer informatie vind je op de triatlonpagina of neem gelijk contact op!

Personal Training voorschoten

Book your try-out!

Keep

improving

Wim Hof Clinic 05-10-2022

In oktober organiseert Tri-PT Studio weer een Wim Hof Clinic. Tijdens deze clinic behandelen we de introductie en theorie van de Wim Hof methode, ademwerk

More »
Personal Training Voorschoten_1

Tri-PT Studio Voorschoten

Tri PT Studio is where triathletes and athletes from Voorschoten and the surrounding area can come together. The studio is focused on those that want to take their sporting performance to a higher level. Choose for one-on-one coaching from certified experience experts or opt for group lessons.

Welcome to

Tri-PT studio

1 op 1 of small group

Personal
Training

Techniek perfectioneren

WattCycling

Zwemanalyse

Endless Pool

Verpletter je PR's

Triathlon
Coaching

Flexibiliteit, stabiliteit en kracht

Mobility
Training

Voor atleten en niet-atleten

Sport
massage

Vitaliseer je lichaam

Sportvasten

Learn. Practice. Play

Playball

Gratis intake

Tijdens het telefonisch consult bespreken we uw doelen en bekijken we wat Tri-PT Studio voor u kan betekenen.