Waarom een triatlonhorloge en welk merk?

Dankzij technologieën als GPS en de geavanceerde mogelijkheden om zaken als snelheid en afstanden te meten kan een triatlonhorloge zeer nuttig zijn voor iedere triatleet. In deze blog geef ik een korte uitleg over de verschillende functies van een triatlonhorloge en licht ik een aantal horlogemodellen toe.

Het verschil tussen een triatlonhorloge en een gewoon sporthorloge

Waar sporthorloges voorheen enkel nog in staat waren om tijd en hartslag weer te geven, zijn de functies van deze horloges vandaag de dag veel uitgebreider. Vooral dankzij de ingebouwde GPS en de geavanceerde tracking functies die terug te zien zijn bij veel triatlonhorloges. Je zou het kunnen zien als een smartwatch, speciaal ontworpen voor de multisport triatlon. Deze horloges zijn dus uitstekend in staat om de meerdere disciplines te registreren. Dit is dan ook het verschil met een gewoon sporthorloge. Ik durf dan ook zeker te zeggen dat een triatlonhorloge bijdraagt aan een effectievere training voor jouw triatlon.

De verschillende functies van een triatlonhorloge

Net zoals dat een triatlon uit drie verschillende disciplines bestaat, werkt een triatlonhorloge ook in drie verschillende standen. Namelijk zwemmen, fietsen en hardlopen. Om effectief te kunnen trainen is het belangrijk om alle drie de onderdelen nauwkeurig te kunnen volgen. Je wil natuurlijk het liefst zo precies mogelijk weten wat je gemiddelde snelheid is op ieder verschillend onderdeel. Ook is het belangrijk om te weten hoeveel rusttijd je moet hebben tussen je trainingen door. Het belang van rust wordt door veel triatleten onderschat. Het is dan ook erg handig als je een triatlonhorloge hebt wat je hieraan helpt te herinneren. Dankzij de koppeling die mogelijk is tussen een triatlonhorloge en de verschillende trainingsapps is het erg eenvoudig om al je trainingsresultaten nauwkeurig bij te houden.

De verschillende merken en soorten triatlonhorloges

Er zijn verschillende soorten en merken triatlonhorloges op de markt. De prijs van een horloge hangt af van de verschillende functies. Vanaf ongeveer € 250,- heb je een goed triatlonhorloge. Daarnaast kan je het natuurlijk zo prijzig maken als je zelf zou willen. Zelf ben ik fan van het merk Garmin, maar ook het merk Polar staat bekend om triatlonhorloges van goede kwaliteit. Ik ben zelf niet een enorme fan van Apple triatlonhorloge, omdat de connectie met TrainingPeaks niet optimaal is. Voor een lager budget zijn de horloges van Samsung weer interessant.

Zo zijn er natuurlijk nog meerdere merken op de markt, maar voor nu hou ik het bij de zojuist genoemde horlogemerken.

Garmin Triathlon horloges

Hieronder worden verschillende triathlonhorloges beschreven van het merk Garmin

Garmin Fenix 6 PRO

Dit is misschien wel het beste Garmin triatlonhorloge tot nu toe. De Garmin Fenix 6 PRO heeft alles wat triatleten (en eigenlijk elke atleet) nodig hebben voor het beste resultaat.

Garmin biedt u de gegevens van andere atleten zodat u de meest populaire routes bij u in de buurt kunt vinden. Een van de grootste voordelen van de pro is ook de kaartfunctie, die de hele kaart van Europa heeft.

Twee redenen waarom dit niet het beste universele triatlonhorloge is, zijn omdat het niet compatibel is met Huawei-telefoons en een beetje intimiderend kan zijn voor casual triatleten.

Garmin Forerunner 935

Een van de nieuwste modellen van Garmin is de Garmin Forerunner 935. Dit is een zeer geavanceerd triatlonhorloge wat over veel verschillende functies beschikt. Zo is dit horloge in staat om de gemiddelde hartslag en snelheid bij te houden en kan de Garmin 935 ook een voorspelling doen van je eindtijd. Daarnaast beschikt dit horloge ook over een lengtetracker en een SWOLF-tracker. Deze functies stellen je in staat om de lengte en het aantal zwemslagen nauwkeurig te meten. Hierdoor is dit triatlonhorloge dus een uitstekend hulpmiddel om je zwemslagen te verbeteren. Dit Garmin triatlonhorloge voelt daarbij ook fijn om de pols vanwege het smalle ontwerp en het lichte gewicht. Bij het gebruik van GPS kan de batterij tot meer dan 10 uur meegaan. Een zeer geschikt horloge voor de fanatieke triatleet en de lange afstanden. Alle geavanceerde functies van de Garmin 935 hebben wel een prijskaartje. Zo kost dit triatlonhorloge ongeveer € 370,-.

Garmin Forerunner 735XT

Een goedkoper alternatief van de Garmin 935 is de Garmin Forerunner 735XT. Dit model is verkrijgbaar voor minder dan € 300,- en heeft ongeveer dezelfde functies als de Garmin 935. Het verschil zit met name in de kortere batterijduur (gemiddeld 8 uur bij intensieve training en gebruik van GPS) en het ontbreken van de mogelijkheid om te verbinden met WiFi. Voor triatleten met een minder hoog budget is dit sporthorloge dus een goede optie.

Polar Vantage V en Polar Vantage M

De Vantage modellen van het merk Polar hebben veel met elkaar gemeen. In feite kan de Polar Vantage V2 als uitgebreidere versie worden gezien van de Polar Vantage M. Naast het registreren van zaken als de gemiddelde snelheden op de verschillende onderdelen, zoals dit ook het geval is bij de andere sporthorloge merken, kan de Polar Vantage V ook het loopvermogen registreren. Dankzij een ingebouwde barometer kan de kracht van de afzet tijdens het hardlopen worden gemeten. De Vantage V beschikt daarnaast ook over een zogenoemde ‘Recovery Pro-functie’. Deze functie geeft aan of je voldoende rusttijd hebt genomen tussen je trainingen door. Vanwege de uitgebreidere functies van de Vantage V kost deze ook wat meer in tegenstelling tot het Vantage M model. Zo kost de Polar Vantage V ongeveer € 450,- en de Polar Vantage M ongeveer € 250,-.

Welk triatlonhorloge voor beginnend triatleten?

Als beginnend triatleet is het begrijpelijk om niet direct voor het duurste model te kiezen. De Polar Vantage M en de Garmin Forerunner 735XT zijn beiden triatlonhorloges die over alle noodzakelijke functies beschikken, voor een goede prijs. Dit zijn dan ook de horloge modellen die ik aan zou raden voor de beginnend triatleet.

Welk triatlonhorloge is mijn favoriet?

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het merk Garmin. Het nieuwst model, de Garmin Epix Gen 2 is op dit moment mijn favoriet. Dit vanwege de vele geavanceerde functies, de fijne pasvorm en het ontwerp zelf.

Een trainingsschema voor jouw triatlon

Wil jij ook het maximale uit jouw triatlontrainingen halen en denk je dat de hulp van een geavanceerd horloge alleen niet voldoende zal zijn? Meer informatie vind je op de triatlonpagina of neem gelijk contact op!

Personal Training voorschoten

Book your try-out!

Keep

improving

Wim Hof Clinic 05-10-2022

In oktober organiseert Tri-PT Studio weer een Wim Hof Clinic. Tijdens deze clinic behandelen we de introductie en theorie van de Wim Hof methode, ademwerk

More »
Personal Training Voorschoten_1

Tri-PT Studio Voorschoten

Tri PT Studio is where triathletes and athletes from Voorschoten and the surrounding area can come together. The studio is focused on those that want to take their sporting performance to a higher level. Choose for one-on-one coaching from certified experience experts or opt for group lessons.

Welcome to

Tri-PT studio

1 op 1 of small group

Personal
Training

Techniek perfectioneren

WattCycling

Zwemanalyse

Endless Pool

Verpletter je PR's

Triathlon
Coaching

Flexibiliteit, stabiliteit en kracht

Mobility
Training

Voor atleten en niet-atleten

Sport
massage

Vitaliseer je lichaam

Sportvasten

Learn. Practice. Play

Playball

Gratis intake

Tijdens het telefonisch consult bespreken we uw doelen en bekijken we wat Tri-PT Studio voor u kan betekenen.