Zwemanalyse in de endless pool bij Tri-PT Studio

Dit artikel is geschreven door Vincent, aan de hand van zijn zwemanalyse in de endless pool bij Tri-PT Studio in Voorschoten.

Ik ben geen fanatiek zwemmer en heb geen goede borstcrawl techniek. Daarom dacht ik in eerste instantie niet dat ik de juiste persoon was voor een zwemanalyse. Maar, achteraf bleek juist dat, omdat er veel winst te behalen was, een zwemanalyse veel opleverde.

Omdat ik het gevoel had dat zwemmen niet mijn sterkste punt was, besloot ik een bezoek te brengen aan Tri-PT Studio voor een zwemanalyse in hun endless pool. Bij aankomst werd ik hartelijk verwelkomd door Paul van Brink, de trainer. Tijdens het drinken van een kop koffie bespraken mijn doelen, mijn ervaringen met zwemmen en hoe de zwemanalyse zou verlopen. 

De zwemanalyse

Nadat ik mij had omgekleed, stapte ik de endless pool in. Het eerste wat Paul vroeg was om mijn borstcrawl te demonstreren. Terwijl ik zwom, nam Paul de tijd om zowel boven als onder water mijn techniek te observeren en te filmen vanuit verschillende hoeken. Na deze eerste observatiesessie kon ik vanuit het water de beelden bekijken en bespraken we wat ik kon verbeteren.

Omdat mijn techniek op veel vlakken verbeterd kon worden, deelde Paul de feedback op in verschillende aspecten van de borstcrawl. Dit zorgde ervoor dat het niet overweldigend veel was.

Waterpositie

Paul wees op mijn waterpositie en merkte op dat ik vrij diep in het water lag. Hij adviseerde me om meer naar beneden te kijken in plaats van vooruit en om actief mijn borst naar de bodem te duwen zonder mijn kin op mijn borst te leggen. Ik kon mijn focus richten op een spiegel die op de bodem van het zwembad lag. 

Door dit te doen, zou ik een beter kantelpunt krijgen en horizontaler in het water komen te liggen. Bovendien benadrukte Paul het belang van het aanspannen van mijn bil-, heup- en core-spieren om mijn benen hoger en horizontaler te houden. 

Ademhaling

Qua ademhaling gaf Paul aan dat het ideaal zou zijn om mijn oor/slaap plat op het water te houden, met één brilleglas nog in het water. Daarnaast is het belangrijk om direct te beginnen met uitademen zodra mijn gezicht weer onder water is. 

Insteek en entry

Wat mijn insteek en de entry fase betreft, legde Paul uit dat de vingers leidend moeten zijn en gaf hij advies over hoe ik mijn elleboog en schouders moest positioneren voor een effectievere slag. De catch fase is ook essentieel, en Paul liet zien hoe ik een ‘hoge’ elleboog moest plaatsen om effectief water te ‘pakken’. 

Bij het bespreken van de power/pull fase en de push fase kreeg ik inzicht in hoe ik de druk op het water kon maximaliseren en mijn handpalm correct kon positioneren. Paul onderstreepte het belang van timing tijdens de glijfase, waarbij één arm zo lang mogelijk vooruit moet blijven. 

Recovery fase

In de recovery fase en de beenslag kreeg ik nuttige tips over de beweging van mijn elleboog en hoe ik mijn beenslag kon optimaliseren. Tenslotte wees Paul me op enkele nuttige oefeningen en video’s die ik kon raadplegen om mijn techniek te verbeteren. Hij benadrukte dat ik eerst moest werken aan mijn insteek, catch en ademhaling, en vervolgens verder kon gaan met de pull, push, en recovery. Als laatste stap zou ik me focussen op het verbeteren van mijn beenslag. 

Zwemtechniek verbeteren met een zwemanalyse

Bij het verlaten van de studio voelde ik me gemotiveerd en geïnspireerd. Er is zeker werk aan de winkel, maar met de begeleiding van Paul en de waardevolle inzichten uit de zwemanalyse ben ik ervan overtuigd dat ik snel vooruitgang zal boeken. Dank je wel, Tri-PT Studio, voor deze geweldige ervaring! Veel succes en plezier gewenst aan iedereen die zijn zwemtechniek wil verbeteren!

Personal Training voorschoten

Book your try-out!

Keep

improving

Wim Hof Clinic 05-10-2022

In oktober organiseert Tri-PT Studio weer een Wim Hof Clinic. Tijdens deze clinic behandelen we de introductie en theorie van de Wim Hof methode, ademwerk

More »
Personal Training Voorschoten_1

Tri-PT Studio Voorschoten

Tri PT Studio is where triathletes and athletes from Voorschoten and the surrounding area can come together. The studio is focused on those that want to take their sporting performance to a higher level. Choose for one-on-one coaching from certified experience experts or opt for group lessons.

Welcome to

Tri-PT studio

1 op 1 of small group

Personal
Training

Techniek perfectioneren

WattCycling

Zwemanalyse

Endless Pool

Verpletter je PR's

Triathlon
Coaching

Flexibiliteit, stabiliteit en kracht

Mobility
Training

Voor atleten en niet-atleten

Sport
massage

Vitaliseer je lichaam

Sportvasten

Learn. Practice. Play

Playball

Gratis intake

Tijdens het telefonisch consult bespreken we uw doelen en bekijken we wat Tri-PT Studio voor u kan betekenen.