fbpx

10 Tips voor triatlon beginners - Verbeter je triatlon resultaten - Paul van Brink

10 tips voor triatlon-beginners

Trainingsschema triatlon

Jezelf voorbereiden op een triatlon kan een enorme uitdaging zijn. Ik neem graag wat stress van je schouders door je deze 10 tips te geven voor triatlon-beginners! Lees de volgende 10 tips om ervoor te zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt bij je eerste triatlon!

1. Begin met een korte afstand

Het gebeurt vaak dat triatlonsporters zichzelf overschatten, wat resulteert in onbereikbare doelen. Voorkom blessures door te starten met korte afstanden. Je kunt altijd de afstand van je volgende triatlon verhogen!

2. Blijf dicht bij huis

Zoek een triatlon in de buurt van huis. Dit voorkomt race-day stress veroorzaakt door het reizen naar de locatie. Het helpt ook als je de parcours al kent voordat de race start. Zorg ervoor dat je van tevoren bekend bent met het parcours, dit voorkomt onaangename verrassingen.

3. Huur een wetsuit

Het is helemaal niet nodig om meteen een wetsuit of trisuit te kopen. Deze kleding valt gemakkelijk te huren, maak gebruik van dit voordeel!

4. Koop geen dure fiets

Als je net begint met triatlons, hoef je geen dure fiets te hebben. Een gewone racefiets of mountainbike werkt prima! Bespaar kosten, want een triatlon is al duur genoeg!

10 tips for triathlon beginners

Een voorbeeld van een fiets die je dus niet per se nodig hebt 😉 Foto: Chent Creative

5. Zorg voor de juiste hardloopschoenen

Ik kan dit niet vaak genoeg zeggen. Hardlopen op schoenen waar je niet aan gewend bent, kan blaren veroorzaken. Aan de andere kant helpen te veel gebruikte schoenen je resultaten ook niet. Zorg dat je de juiste  hardloopschoenen hebt!

6. Train niet te veel

Het is een bekende gedachte dat hoe meer je traint, hoe beter je resultaten zullen zijn. Dit is niet noodzakelijk waar. Zorg ervoor dat je jezelf niet te veel traint. 20 trainingsuren per week zijn al teveel. 5 uur per week is al genoeg!

7. Pas rustmomenten toe in je schema

Deze lijkt op tip # 6, te veel training bestaat! Zorg ervoor dat je af en toe een rustmoment inplant. Dit helpt je spieren te ontspannen waardoor ze zich kunnen herstellen.

8. Oefen de switches

Zorg ervoor dat je weet hoe je zo snel mogelijk kunt schakelen tussen de verschillende sporten. Dit bespaart kostbare tijd en helpt om zelfverzekerder te zijn!

9. Start niet te snel

Een triatlon is meer dan alleen zwemmen. Gebruik je energie verstandig, geef  niet alles tijdens het eerste deel van de race.

10. Gebruik elastische veters

Dit is waarschijnlijk de kleinste investering, en zal zich zeker terugbetalen. Elastische veters kunnen eenvoudig worden vastgemaakt en losgemaakt. Dit bespaart kostbare tijd.

10 tips for triathlon beginners