Trainen voor geestelijke gezondheid

Het was een Romeinse dichter die voor het eerst opperde dat een gezonde geest een belangrijk onderdeel is van een gezond lichaam, toen hij de uitdrukking ‘mens sana in corpore sano’ bedacht.

Van lichaamsbeweging wordt vaak gezegd dat het een stemmingsbooster is, en iets dat helpt bij het aanpakken van psychische problemen – en 2020 heeft die bezorgdheid op de voorgrond gebracht. Met beperkingen aan wat we wel en niet kunnen doen, beperkingen aan wie we wel en niet kunnen zien, is het belangrijker dan ooit om de endorfine te laten stromen.

Onderzoek heeft consequent een positief verband tussen lichaamsbeweging en mentale toestand aangetoond en ondersteund, waarbij lichaamsbeweging zelfs wordt toegeschreven aan veranderingen in de hersenen, zoals verminderde ontsteking en het creëren van nieuwe activiteitspatronen die gevoelens van kalmte bevorderen. Lichamelijke activiteit verhoogt onmiddellijk de dopamine-, norepinefrine- en serotoninespiegel in de hersenen, die allemaal van invloed zijn op de focus en aandacht. Naast de bekende afgifte van feel-good hormonen, leidt lichaamsbeweging je ook af, waardoor je uit de cyclus van je gedachten komt, spanning wordt verlicht en de concentratie wordt gestimuleerd.

Hoe vaak moet je trainen? Zo veel of zo weinig als je kunt! Bij elk niveau van lichaamsbeweging komen die feel-good hormonen vrij, dus alles wat voor jou werkt. Elke vorm van fysieke beweging zal je ten goede komen, maar we gaan kijken naar oefeningen die je een extra boost zullen geven. Onthoud – als je het echt moeilijk hebt, praat dan met iemand.

Rennen

Er is een reden waarom je keer op keer hoort dat hardlopen een van de beste oefeningen voor de gezondheid is. Hardlopen is het ultieme op het gebied van feel good-activiteiten, waarbij onderzoekers ontdekten dat “Hardlopen zorgt voor blijvende veranderingen in onze’ feel good’-neurotransmitters serotonine en norepinefrine, zowel tijdens als na het sporten.” In een review artikel uit 2006 gepubliceerd in de Journal of Psychiatry & Neuroscience, ontdekten onderzoekers bewijs dat lichaamsbeweging op dezelfde manier kan werken als antidepressiva, waarbij depressieve stoornissen worden verlicht door de groei van nieuwe neuronen in de hersenen te bevorderen.

Het is ook bewezen dat hardlopen de slaap verbetert, waarbij mensen een rustiger nacht krijgen. Dit verbetert op zijn beurt je geheugen en verlaagt het stressniveau.

Zwemmen

Zwemmen is een geweldige low-impact optie voor mensen die een fantastische training willen zonder de pijnlijke spieren. Dit komt omdat bekend is dat aërobe oefeningen zoals zwemmen een positieve invloed hebben op de hersenfunctie en neuronen in de hersenen helpen herstellen. Zwemmen verbetert ook de activiteit van neurotransmitters, wat de effecten van stress en depressie verlicht door de productie van endorfine te verhogen die de stemming helpt verbeteren.

We zijn geneigd onze adem in te houden in tijden van stress, dus als je een bijzonder stressvolle dag hebt, is de kans groot dat je ademhalingspatroon stijf en oppervlakkig zal zijn. Zwemmen zorgt ervoor dat u zich kunt concentreren op het reguleren van de ademhaling, wat handig is wanneer je je eigen stressniveaus regelen. Met de Endless Pool kun je continu zwemmen, zonder afslagen of stoppen, net als in open water!

Krachttraining

Krachttraining is een overkoepelende term die een breed scala aan trainingsmethoden omvat, zoals circuittraining, power-lifting, explosief-dynamische training en meer. Elk van deze oefeningen heeft een ander effect op je verschillende spieren.

Oefeningen zoals squats, lunges en planken versterken de core, wat leidt tot een betere houding, en onderzoek toont aan dat een betere houding een beter humeur bevordert.

De New York Times publiceerde een artikel over de voordelen van gewichtheffen voor het voorkomen en verminderen van depressie. Het artikel presenteerde gegevens verzameld uit meer dan 30 verschillende onderzoeken die onderzoekers analyseerden. Hun bevindingen toonden aan dat consistente weerstandstraining, zowel zwaar als licht, van twee tot vijf dagen per week, mannen en vrouwen, jong en oud, hielpen depressies af te weren en de symptomen ervan te verminderen. Bovendien werd gemeld dat krachttraining ervoor zorgde dat deelnemers zich onmiddellijk beter voelden na het voltooien van een training.

Fietsen

Onderzoek heeft aangetoond dat fietsen als een dagelijkse routine helpt om de hersenen te laten groeien, net zoals het helpt om spieren te laten groeien. De veerkracht die nodig is bij het fietsen helpt bij het opbouwen van mentale kracht.

Studies tonen aan dat slechts 30 minuten fietsen, vooral buitenshuis, helpen bij het verbeteren van planning, redeneren en geheugenbehoud. Net als bij yoga kan fietsen ook depressie en angst verminderen. Fietsen verhoogt de bloedstroom in het lichaam en de hersenen, waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen in de hersenen komen, terwijl de aërobe oefening uw cortisolspiegel, het ‘stresshormoon’, kan verlagen.

Cyling is ook iets dat je kunt doen als onderdeel van een groep, waardoor endorfine verder wordt versterkt. Een Wattbike-les doen met je vrienden is dé manier om de blues te verslaan!

Yoga

Yoga is de ultieme stressbreker en bevordert mindfulness, waarbij je je concentreert op de sensaties van het huidige moment in plaats van je te laten meeslepen in snelle gedachten. Je hoeft nergens aan te denken behalve jezelf en je emoties in evenwicht te brengen.

Het beoefenen van yoga verandert de schietpatronen van de zenuwen en de chemische samenstelling van de lichaamsvloeistoffen en bloedgassen die een ontspanningsreactie activeren. Door je te concentreren op het uitvoeren van de specifieke lichaamshouding en uitlijning van een pose en deze vervolgens vast te houden terwijl je diep ademhaalt, begint het lichaam te verschuiven van een staat van biochemische opwinding en spanning naar kalmte en ontspanning.

Yoga verhoogt het lichaamsbewustzijn, verlicht stress vermindert spierspanning, spanning en ontsteking, verscherpt aandacht en concentratie en kalmeert en centreert het zenuwstelsel. Het is een fantastische manier om de dag af te sluiten, want het is ook bewezen dat het slaappatronen helpt.

Personal Training voorschoten

Book your try-out!

Keep

improving

Wim Hof Clinic 05-10-2022

In oktober organiseert Tri-PT Studio weer een Wim Hof Clinic. Tijdens deze clinic behandelen we de introductie en theorie van de Wim Hof methode, ademwerk

More »
Personal Training Voorschoten_1

Tri-PT Studio Voorschoten

Tri PT Studio is where triathletes and athletes from Voorschoten and the surrounding area can come together. The studio is focused on those that want to take their sporting performance to a higher level. Choose for one-on-one coaching from certified experience experts or opt for group lessons.

Welcome to

Tri-PT studio

1 op 1 of small group

Personal
Training

Techniek perfectioneren

WattCycling

Zwemanalyse

Endless Pool

Verpletter je PR's

Triathlon
Coaching

Flexibiliteit, stabiliteit en kracht

Mobility
Training

Voor atleten en niet-atleten

Sport
massage

Vitaliseer je lichaam

Sportvasten

Learn. Practice. Play

Playball

Gratis intake

Tijdens het telefonisch consult bespreken we uw doelen en bekijken we wat Tri-PT Studio voor u kan betekenen.