Triatlon – wat zijn de verschillende afstanden?

In een van mijn eerdere blogs heb ik geschreven over de oorsprong van de afstanden van de ‘originele’ triatlon, afkomstig uit de eerste triatlonwedstrijd in Hawaii. Deze afstanden bedragen 3,8 km voor het zwemonderdeel, 180 km voor het fietsonderdeel en 42,2 km voor het hardlooponderdeel. Dit zijn ook wel de afstanden van de hele triatlon, oftewel de Ironman. Naast de afstanden van de Ironman kent de triatlonsport meerdere, kortere afstanden. In deze blog zal ik de verschillende afstanden toelichten.

Triatlon afstanden

In de onderstaande tabel staan de verschillende triatlon afstanden voor zwemmen, fietsen en lopen weergegeven. Verderop in dit artikel wordt toelichting gegeven per triatlon variant.

TriatlonZwemmenFietsenHardlopen
Kwart triatlon / Olympische triatlon1,5 KM40 KM10 KM
Halve Ironman of Ironman 70.32,5 KM80 KM20 KM
Sprintafstand750 M20 KM5 KM
Achtste triatlon500 M20 KM5 KM
Mini triatlon250 M10 KM2,5 KM

Olympische triatlon / standaard triatlon / kwart triatlon

Triatlon is sinds het jaar 2000 een olympische sport. De olympische afstanden van een triatlon zijn verschillend met de afstanden van de oorspronkelijke triatlon. Namelijk 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. Vandaag de dag worden deze afstanden door de International Triathlon Union (ITU) ook wel de ‘standaard’ afstand genoemd. De reden hiervoor is dat de olympische benaming een beschermde merknaam is van het Olympisch Comité. Feitelijk is de Olympische afstand een kwart triatlon maar dan 1,5 km voor het zwemonderdeel i.p.v. 1 km.

Het juiste triathlonhorloge selecteren

Voor de optimale prestatie gebruik je natuurlijk een triathlonhorloge dat aan jouw wensen voldoet. In dit artikel licht ik de voor- en nadelen van verschillende triathlonhorloges toe. 

Halve triatlon / halve Ironman of Ironman 70.3

Wanneer je spreekt over een halve triatlon denk je automatisch aan dezelfde afstanden als bij een halve Ironman. Namelijk 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km hardlopen. Toch zijn de afstanden tussen de halve triatlon en de halve Ironman verschillend. De afstanden van een halve triatlon bedragen namelijk 2,5 km zwemmen, 80 km fietsen en 20 km hardlopen. De afstanden van de halve triatlon worden ook wel als de ‘midden’ afstand gezien. De halve Ironman wordt ook wel de Ironman 70.3 genoemd. Het getal 70.3 staat voor het totaal aantal mijl waaruit de halve Ironman bestaat.

Sprintafstand / achtste triatlon / supersprint

De kortste afstanden in de triatlonsport vinden plaats in de sprintafstand, de achtste triatlon en de supersprint. De afstanden van de sprintafstand bedragen 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. De afstanden van de achtste triatlon bedragen 500 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. De afstanden van de halve sprint bedragen 375 meter zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km hardlopen. Dit is dus exact de halve afstand van een hele sprint.

Mini triatlon

Naast alle bovenstaande afstanden zijn er ook nog de ‘mini’ triatlon afstanden. Deze afstanden kennen gebruikelijk twee varianten: 100 meter zwemmen, 5 km fietsen en 1,25 km hardlopen of 250 meter zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km hardlopen. De eerste variant van de mini triatlon is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar. De tweede variant van de mini triatlon is bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar.

Wat is stayeren en in welke afstanden mag dit wel/niet?

Stayeren is het dicht op je voorganger fietsen. Je ziet dit vaak in wielerwedstrijden. In de triatlonsport hangt het van de afstand af of je mag stayeren. Zo mag er op de Olympische Spelen en dus bij de Olympische afstand wel gestayerd worden. In de andere triatlonafstanden en dus de afstanden langer dan de Olympische afstand is stayeren niet toegestaan. Dit houdt in dat je op minimaal 12 meter afstand van je voorganger moet blijven fietsen. Inhaalmanoeuvres moeten in dit geval dus snel en netjes worden uitgevoerd. Je zou dus kunnen zeggen dat je bij de afstanden korter dan de standaard afstand mag stayeren. Echter, in de praktijk zijn er ook korte races waarin stayeren niet mag. Als je mee doet aan een triatlon korter dan de Olympische afstand is het dus altijd raadzaam om te checken of je wel of niet mag stayeren.

Triatlonafstanden voor mannen en vrouwen

De wedstrijdafstanden in de triatlonsport zijn gelijk voor zowel mannen als vrouwen. Hier wordt dus geen onderscheid in gemaakt. De wedstrijdvormen in de triatlonsport bestaan zowel uit aparte wedstrijdvormen voor mannen en vrouwen als uit een gemengde wedstrijdvorm.

Waarom is de volgorde in triatlon 1. Zwemmen, 2. Fietsen en 3. Lopen?

Dit heeft te maken met de vermoeidheid van een triatleet tijdens en na ieder onderdeel. Zwemmen is het eerste onderdeel in triatlon. Als je tijdens een triatlon eerst zou fietsen of hardlopen, betekent dit dat je met vermoeide benen moet gaan zwemmen. Dit kan zorgen voor kramp en is dus gevaarlijk. Om dezelfde reden is fietsen het tweede onderdeel in triatlon. Als je eerst gaat hardlopen en daarna dus met vermoeide benen moet gaan fietsen, zou je kunnen vallen door de vermoeidheid. Hardlopen is dus het laatste onderdeel in triatlon. Als je uitgeput raakt tijdens het rennen heb je altijd nog de mogelijkheid om te gaan wandelen.

Triatlon of Triathlon?

Wist je dat triatlon sinds 1993 zonder de ‘stomme h’ wordt geschreven? Waar de oorspronkelijke spelling voorheen luidde als triathlon, is dit nu dus triatlon. De Nederlandse Triathlon Bond schrijft het woord triatlon nog wel met een ‘h’. Hier heeft de bond bewust voor gekozen omdat dit de originele schrijfwijze was op het moment van de oprichting.

Een trainingsschema voor jouw triatlon

Ook benieuwd tot hoever jij fysiek kunt gaan? Wil je ontdekken waar jouw sportieve grens ligt? Triatlon is de ideale sport om dat te ontdekken. Meer informatie vind je op de triatlonpagina of neem gelijk contact op!

Personal Training voorschoten

Book your try-out!

Keep

improving

Wim Hof Clinic 05-10-2022

In oktober organiseert Tri-PT Studio weer een Wim Hof Clinic. Tijdens deze clinic behandelen we de introductie en theorie van de Wim Hof methode, ademwerk

More »
Personal Training Voorschoten_1

Tri-PT Studio Voorschoten

Tri PT Studio is where triathletes and athletes from Voorschoten and the surrounding area can come together. The studio is focused on those that want to take their sporting performance to a higher level. Choose for one-on-one coaching from certified experience experts or opt for group lessons.

Welcome to

Tri-PT studio

1 op 1 of small group

Personal
Training

Techniek perfectioneren

WattCycling

Zwemanalyse

Endless Pool

Verpletter je PR's

Triathlon
Coaching

Flexibiliteit, stabiliteit en kracht

Mobility
Training

Voor atleten en niet-atleten

Sport
massage

Vitaliseer je lichaam

Sportvasten

Learn. Practice. Play

Playball

Gratis intake

Tijdens het telefonisch consult bespreken we uw doelen en bekijken we wat Tri-PT Studio voor u kan betekenen.