fbpx

6 Triatlon fouten om te vermijden - Tri-PT Studio

6 Triatlon fouten om te vermijden

6 triathlon mistakes to avoid

Na maanden van intensieve training is het moment eindelijk aangebroken, race-day! Je hebt alles gegeven om op dit punt te komen. Het gebeurt te vaak dat triatlon atleten hun doelen niet bereiken vanwege simpele fouten. Deze fouten zijn te vermijden! Ik wil graag 6 vaak gemaakte fouten met je delen, zodat je ze kunt vermijden!

 

1. Iets nieuws proberen op de dag van de race

Je zou denken dat het overduidelijk zou zijn, maar het gebeurt nog steeds te vaak: mensen die op de dag van de race nieuw voedsel of kleding willen proberen. Het kan zijn dat het dieet verkeerd valt of niet de gewenste energie geeft. Dit geldt ook voor kleding. Het is niet aan te raden om te experimenteren op de dag van de race. Nieuwe kleding kan blaren veroorzaken. Zorg ervoor dat je altijd kleding gebruikt die is ingereden, ingetrapt of ingezommen!

2. De regels niet kennen

Het afleggen van een triatlon is gebonden aan meer regels dan je op het eerste gezicht zou denken. Je bent bijvoorbeeld verplicht om tijdens het fietsen een helm te dragen, je kunt geen hulp van buitenstaanders gebruiken (plak zelf je band!) en je mag niet in de overgangszone fietsen. Zorg ervoor dat je precies weet wat je wel en niet kunt doen voordat je aan een triatlon begint.

Controleer alle regels op de website van Triathlonbond.nl zodat je niet verrast zult worden op de dag van de race!

3. Net voor de start van de race arriveren

Je weet nooit wat voor vertraging je kunt tegenkomen op weg naar de wedstrijd. Zorg er altijd voor dat je ruim voor het begin van de race op de locatie aankomt. Hiermee kun je jezelf rustig voorbereiden en zorgen dat je er helemaal klaar voor bent wanneer het startsignaal klinkt!

4. Je fiets niet in het juiste verzet zetten in de startzone

Het perfecte verzet om het fietsgedeelte in te beginnen bestaat NIET. De juiste versnelling is sterk afhankelijk van het parcours dat moet worden afgelegd. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten of het parcours heuvels bevat en of er in het begin veel bochten zijn, of juist niet.

5. Niet genoeg of juist te veel drinken

Vooral wanneer de triatlon op een zonnige dag moet worden gedaan, is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Te weinig drinken leidt tot uitdroging en moet daarom worden voorkomen. Aan de andere kant gebeurt het ook dat deelnemers te veel drinken tijdens de race en hun prestaties dus worden verminderd. Zorg ervoor dat je weet hoeveel water je lichaam nodig heeft voor de start van de race!

6. Iets vergeten op de dag van de race

Zorg ervoor dat je de dag voor de race al je sportkleding en -attributen al hebt uitgezocht. Dit zorgt ervoor dat je op de ochtend van de training niet voor verrassingen komt te staan. Wat je precies nodig hebt voor een triatlon, vind je hier.

6 Triathlon mistakes to avoid