Een trainingsschema voor een triatlon maken

Hoe maak je het beste een trainingsschema voor je eerste triatlon?

Het trainen voor je eerste triatlon is niet niks. Waarschijnlijk heb je nog nooit zo’n grote sportieve prestatie moeten afleggen, hoe bereid je je daar in vredesnaam op voor? Het samenstellen van het juiste trainingsschema voor jouw eerste triatlon is daarom enorm belangrijk. Ik doe al meer dan een decenia mee aan triatlons en wil je graag helpen met het maken van een trainingsschema voor je eerste triatlon!

Alleen trainen of in groepsverband

Vind jij het fijn om alleen te trainen of doe je dat liever samen met gelijkgestemden? Er zijn talloze triatlonverenigingen in Nederland. Hier kun je samen trainen met andere triatleten en vind je bovendien hulp van gediplomateerde triatloncoaches. Naast de steun en tips die je op kunt doen van deze triatlonverenigingen is een ander voordeel dat de lidmaatschapskkosten bij de Nederlandse Triathlon Bond lager zijn!

Als je liever alleen traint kun je dit ook doen terwijl je profiteert van de tips van een gediplomateerde triatloncoach. Ik deed in 2007 voor het eerst mee aan een triatlon en raakte zo geïnfecteerd met het triatlonvirus. Als gepassioneerd triatleet heb ik sindsdien aan veel triatlons deelgenomen en begeleid ik als IRONMAN Certified Coach triatleten van elk niveau. Of het nu gaat om een sprintafstand, een halve- of een hele Ironman, ik ben er om je te begeleiden.

Stel een trainingsschema vast en houd je daar aan

Stel samen met een ervaren triatleet een opbouwend trainingsschema op en nog belangrijker, houd je daar ook daadwerkelijk aan. Trainen voor een triatlon is nooit makkelijk maar je zult merken dat als je je niet aan het trainingsschema houdt, het alleen maar zwaarder zal vallen.

Houd rekening bij het samenstellen van je trainingsschema met de lengte van de triatlon. Zo is een schema voor een sprint triatlon natuurlijk anders dan een kwart of halve triatlon.

Het juiste triathlonhorloge selecteren

Om je prestaties bij te kunnen houden en te kunnen verbeteren, heb je nauwkeurige analyse mogelijkheden nodig. 

Voor de optimale prestatie gebruik je natuurlijk een triathlonhorloge dat aan jouw wensen voldoet. In dit artikel licht ik de voor- en nadelen van verschillende triathlonhorloges toe. 

Zwakke onderdelen

Zwakke onderdelen zijn er om verbeterd te worden! Ben je een ervaren wielrenner die graag aan triatlons wil beginnen? Oefen dan niet alleen het fietsgedeelte. Dit klinkt voor de hand liggend maar het is niet meer dan logisch dat je doet wat je leuk vind. Zorg er dus voor dat je in je trainingsschema meer nadruk legt op je zwakkere onderdelen.

Verder is het belangrijk om te beginnen met techniek- en duurtrainingen. Wanneer je de techniek van alle drie de onderdelen (inclusief wissels!) helemaal onder de knie hebt kun je gaan beginnen met het opnemen van snelheidstraining in je schema.

Endless Pool Tri PT Studio

Voeding

Het is niet nodig voor een triatlon om een speciaal dieet in je trainingsschema te intergreren. Uiteraard is het wel belangrijk om gezond te eten en gehydrateerd te blijven. Ik eet zelf het liefst (en bijna altijd) vers, dus geen pakjes, magnetronmaaltijden etc. Verder (heel) veel groente (roerbak of stomen), wat vis of vlees (zelden), eieren of vegetarisch. Wat betreft koolhydraten: deze vooral in de ochtend in de vorm van havermout (overnight oats…😉) aangevuld met lijnzaad, fruit en kaneel, tijdens de lunch in de vorm van peulvruchten of (vegetarische) pasta en bij diner alleen groente en een eiwitbron. Verder over de dag verspreid wat rauwe (ongezouten) noten en/of bananen.

Ik zorg altijd dat ik ruim optijd opsta op de dag van de race. Mijn ontbijt eet ik dan ook 2,5 tot 3 uur voor de wedstrijd. Lees hier meer over mijn dieet voor en tijdens de wedstrijd. Vraag je triatloncoach voor meer tips over triatlonvoeding.

Pak je rust

Het is belangrijk om rustig te beginnen met het trainen voor een triatlon, dit moet dan ook terug te zien zijn in je trainingsschema voor je eerste triatlon. Overschat jezelf vooral niet. Houd het realistisch. Het overschatten van jezelf zorgt voor onbereikbare doelen en blessures! Je kunt altijd de afstand van je volgende triatlon verhogen, je gaat er nog veel meer doen, geloof mij 😉.

Een andere veel gemaakte fout is denken dat meer trainen altijd betere resultaten zal opleveren. Dit is niet noodzakelijk waar. Zorg ervoor dat je niet teveel hooi op je vork neemt. Zo zijn 20 trainingsuren per week zijn al te veel, 5 uur trainen per week is voldoende!

Hiernaast is het ook handig om rustmomenten in je trainingsschema in te plannen. Dit helpt je spieren ontspannen waardoor je deze de kans geeft om zichzelf te herstellen. De laatste week voor de triatlon kun je de trainingen inkorten zodat je op kracht kunt komen voor raceday. Je de intensiteit van de verkorte trainingen wél verhogen. Dit helpt je om scherp en uitgerust te beginnen aan je eerste triatlon.

Een trainingsschema voor jouw eerste triatlon?

Ook benieuwd tot hoever jij fysiek kunt gaan? Wil je ontdekken waar jouw sportieve grens ligt? Triatlon is de ideale sport om dat te ontdekken. Meer informatie vind je op de triatlonpagina of neem gelijk contact op!

Personal Training voorschoten

Book your try-out!

Keep

improving

Wim Hof Clinic 05-10-2022

In oktober organiseert Tri-PT Studio weer een Wim Hof Clinic. Tijdens deze clinic behandelen we de introductie en theorie van de Wim Hof methode, ademwerk

More »
Personal Training Voorschoten_1

Tri-PT Studio Voorschoten

Tri PT Studio is where triathletes and athletes from Voorschoten and the surrounding area can come together. The studio is focused on those that want to take their sporting performance to a higher level. Choose for one-on-one coaching from certified experience experts or opt for group lessons.

Welcome to

Tri-PT studio

1 op 1 of small group

Personal
Training

Techniek perfectioneren

WattCycling

Zwemanalyse

Endless Pool

Verpletter je PR's

Triathlon
Coaching

Flexibiliteit, stabiliteit en kracht

Mobility
Training

Voor atleten en niet-atleten

Sport
massage

Vitaliseer je lichaam

Sportvasten

Learn. Practice. Play

Playball

Gratis intake

Tijdens het telefonisch consult bespreken we uw doelen en bekijken we wat Tri-PT Studio voor u kan betekenen.